Super Subtitles Fórum - A feliratok.eu hivatalos fóruma

Teljes verzió: Chat topik
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Ez történik (sokadjára), mikor egy országban hamarább vehetsz magadnak egy fegyvert, mint egy italt.

https://www.vg.hu/kozelet/2022/05/texasi...tamadasban

Show Contentspoiler:
Idézet:Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben Vidnyánszky Attila, A Nemzeti Színház igazgatójának korábbi nyilatkozatára reagál.

Mély megdöbbenéssel olvastam Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nyilatkozatát, amely szerint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Valentina Lisitsa koncertjének lemondását „katasztrofálisnak és hibás történetnek tartja”, és amelyben ezzel kapcsolatban „az orosz kultúra értékeiről és az orosz művészek nagyságáról” beszél.
Véleményem szerint éppen Vidnyánszky álláspontja katasztrofális és hibás.
Valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a „nagy orosz kultúra” által.
Ami Valentina Lisitsa koncertjét illeti. Mindenekelőtt ismételtem, megköszönöm a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kiállását és támogatását. Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót. Az ún. Donyecki Népköztársaság útlevelével rendelkezik, amelynek területe Ukrajnához tartozik, de Oroszország 2014 óta megszállva tartja. Idén május 9-én ez a személy az orosz hadsereg által megsemmisített Mariupol ukrán lakosainak csontjai fölött tartott koncertet a város orosz megszállás alatt levő részén. Vidnyánszky úr szerint ez a politikamentes „nagy orosz kultúra”?

És vajon mit szól Vidnyánszky úr ahhoz, hogy az orosz hadsereg megölte Okszana Svec ukrán színésznőt, Maksz Levin ukrán fotográfust, Vira Hirics ukrán újságírót és sok más embert, akik még megmutathatták volna a világnak, milyen az ukrán kultúra? Mit mond azoknak a színészeknek, énekeseknek, költőknek, íróknak, akik ma Ukrajnát védik? Nekik nincs más választásuk – ahelyett, hogy az ukrán kultúra hírét vinnék a világban, ma fegyverrel kénytelenek megvédeni az ehhez való jogukat, mert Oroszország mindent el akar venni tőlük: az országukat, a szabadságukat, az életüket.
A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül.
A művészeket követik, rajonganak értük, morális tekintélynek tartják őket. Amikor Angelina Jolie Lvivbe látogatott, hogy támogassa az ukránokat, akik a hazájukat védik, ezzel a tettével egyértelműen kinyilvánította álláspontját. Amikor a Pink Floyd felveszi a repertoárjába a Hey Hey Rise Up [Oy u luzi chervona kalyna] ukrán műdalt, amelyik manapság az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállás szimbóluma lett, akkor Ukrajnát támogatja. Amikor megjelenik a Békehimnusz Ukrajnáért 21 magyar zenésztől – akkor ők is egyértelműen állást foglalnak.
[Kép: 35df0927-6364-407e-a021-123d249a4a30.jpg]
Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet
© Reviczky Zsolt


Mit csinálnak eközben az orosz művészek? Hallgatnak, vagy nagygyűléseken támogatják Putyin háborúját Ukrajna ellen.

Amikor önök a színpadon egymás mellé állítják az orosz és az úgynevezett ukrán művészeket, akik az orosz és az ukrán zászlók előtt ölelkeznek, akkor megfogalmazódik bennem a kérdés ezekhez a művészekhez és szervezőkhöz, hogy vajon milyen békét támogatnak? A béke orosz változata – Ukrajna megszállása, azok megsemmisítése, akik ellenállnak és harcolnak a függetlenség és az államiság megőrzéséért. Az ukrán változatban – Ukrajna megtartása, amihez az orosz katonaság kivonulása szükséges az ukrán területekről. Ha Oroszország nem fog lőni, vége lesz a háborúnak. Ha Ukrajna nem fog lőni, vége lesz Ukrajnának, mert megszűnik a létezése. Mindkét esetben béke lesz, de másként. Azaz, teszem fel a kérdést, önök szerint kinek is kellene letennie a fegyvert? Milyen béke mellett állnak ki?
Nem lehet egy pajzsra emelni az áldozatot és a gyilkost. Nem szabad azt az érzést kelteni azokban, akik erőszakolnak, kínoznak és megölik a népemet, hogy lehet egy színpadra állitani az orosz és az ukrán művészeket, akik megölelik egymást, és ezzel elfelejteni és megbocsájtani minden elkövetett orosz bűnt. Ennek a támogatása nem más, mint Oroszország büntetlenségének támogatása, s ezáltal biztatás a bűntetteinek folytatására.
[Kép: 7894c2b1-e1fe-4d6f-8ad3-4ef4ca39ee73.jpg]
Vidnyánszky Attila
© MTI / Czeglédi Zsolt


Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására. Megtehetik ezt kulturális vonalon is. Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van. Mindenkihez ezzel a kéréssel fordulok – a Nemzeti Színházhoz, a Zeneakadémiához, a Papp László Budapest Sportarénához, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez. Mindenkihez.
A nagykövetség kész közvetíteni az ukrán művészek irányába, akik készek fellépni Magyarországon. Tegyék ki a színpadra a magyar és az ukrán zászlót – és a magyar és az ukrán művészek szólítsák fel együtt Oroszországot a háború befejezésére, Ukrajna területének elhagyására és békére.
Ha az orosz művészek támogatni akarják Ukrajnát – megtehetik ezt. Ehhez fel kell hagyniuk a hallgatással. Egyértelművé kell tenniük, hogy a béke melyik változatát támogatják. A hallgatás – nem Ukrajna támogatása. Legyünk ebben őszintén saját magunkkal. Ne bátorítsuk ezt a hallgatást olyan frázisokkal, hogy a művészet kívül van a politikán, hogy a nagy orosz kultúra kívül van a háborún.
És végezetül. Ukrajnában születni, sőt időnként egy ideig Ukrajnában élni nem mindig jelenti ukrán művésznek lenni és Ukrajnát támogatni. Ám amikor az országot, amelyikben születtél, éltél vagy élsz, könyörtelenül megtámadja és lelövi a népét az alattomos ellenség – akkor mindenkinek állást kell foglalnia.
Sajnos nem tudjuk visszahozni az élők sorába azokat az ukránokat, akiket a „nagy orosz kultúra” leszármazottai az orosz hadsereg soraiban fegyvert fogva megöltek, a Bucsa, Irpiny, Borogyanka és a többi ukrán város tömegsírjaiba dobtak, akiket lebombáztak a mariupoli színház épületével együtt.
Lehet, hogy a meggyilkolt ukrán gyermekek között voltak a világkultúra leendő nagy csillagai is. Gondoljanak rájuk, amikor a politikán kívüli orosz művészetről beszélnek. Gondoljanak erre, és ne fogadják el a művészek hallgatását, ne adjanak teret a „művészet a politikán kívül” ideológiájának, amellyel ezt a hallgatást megmagyarázzák. A hallgatás öl, mert megengedi, hogy a gyilkolás folytatódjon.

Ljubov Nepop
Ukrajna budapesti nagykövete
[Kép: thumb_show.php?i=9rzwddcdf&view]
Boldog gyereknapot mindenkinek!


[Kép: thumb_show.php?i=vsubeschh&view]
https://forbes.hu/uzlet/100-nap-haboru-u...ag-valsag/

[Kép: thumb_show.php?i=pkeqes38f&view]

Show Contentspoiler:
https://hvg.hu/kultura/20220701_Meghalt_...enyi_Gyula

Köszönjük, maestro, az "Ambrozy báró esetei" könysorozatot. Nyugodj békében! Sad
Lefogadom, ebben is orosz kéz van. 

(2022-07-07, 12:51:48)George Bailey Írta: [ -> ]Lefogadom, ebben is orosz kéz van. 

99,99%. 

Valaki "bevállalhatná" már... https://i.imgflip.com/66hvmb.jpg
Sziasztok!

Nem vagyok az oldalon hivatalos fordító, de a Netflixes megjelenésig én fordítottam a Nép szolgája c. Zelenszkij sorozat teljes első évadát és a 2. évadot a 9. részig.
A sorozat egyik főszereplője, a miniszterelnök Jurij Ivanovics ((Sztanyiszlav Boklan) főszereplésével készült egy Papik c. sorozat.
https://www.imdb.com/title/tt11755114/

Ha van rá érdeklődés lefordítanám, itthon nem elérhető, de a Youtube-on fent van.
Érdekes lehet?
Az utolsó csatlós átka...



Idézet:Nem jó egy hanyatló birodalom utolsó csatlósának lenni. Nemcsak azért, mert minél később ugrik ki egy ország egy ilyen, egyébként egyre inkább meggyengülő, várhatóan összeomló szövetségből, annál nehezebb, költségesebb lesz ez a kiugrás, hanem azért sem, mert, minél később történik meg ez, annál inkább ráég hosszútávon is az utolsó csatlós, mint epitheton ornans (díszítő jelző – a szerk.) az országra. Rávetül ez majd az ország vállalkozóira és lakosaira is. Nekik is magasabb és hosszú távon fizetendő költségekkel kell szembe nézniük.
.
.
.

A kormányzatok tehát háromféle dolgot mérlegelnek. Először is azt, hogy ki fog győzni a háborúban. Itt az orosz győzelem jelentheti a jelenleg elfoglalt ukrán területek megtartását, Ukrajna teljes elfoglalását, az ukrán infrastruktúra lerombolását, a lakosság kiirtását, deportálását, illetve „pacifikálását”, ukrán nemzeti öntudattól való megfosztását; az ukrán győzelem pedig azt, hogy teljes egészében sikerül helyreállítani az ország szuverenitását). Aztán azt, hogy mekkora hasznok társulnak a fegyverszállításhoz, illetve a fegyverszállítás megtagadásához és harmadikként mennyire bízik az adott kormány az oroszokban, az ukránokban és a NATO-ban.

Az egyes kimenetek (Oroszország győz vs. Ukrajna győz; és fegyverszállítás vs. a fegyverszállítás megtagadása) melletti várható hasznokat számításba véve könnyen felírható a fegyverszállításhoz, illetve ennek megtagadásához kapcsolódó várható hasznok közötti összefüggés. Ha egy kormány úgy dönt, hogy fegyverrel támogatja Ukrajnát és aztán részben ennek köszönhetően, Ukrajna győz, akkor a helyzet triviális. Ekkor a fegyverszállítás szolgálja leginkább az ország érdekeit. Ha számításba veszi azt is, hogy Ukrajna veszíthet és ténylegesen ez is következik be, a fegyverszállítás akkor is kifizetődő lehet, ha úgy gondolkodik, hogy megéri megnehezíteni az orosz győzelmet, elérni, hogy Oroszországnak a legrosszabb esetben nagy véráldozatok árán elért „pirruszi győzelemmel” kelljen megelégednie. Ezzel legalább elveszik egy időre az oroszok kedvét más országok megtámadásáról, az orosz birodalmi álmok megvalósításáról. Ha a fegyverszállítás megtagadása mellett dönt és ténylegesen Oroszország győz, akkor ez is nyilvánvaló eredményre vezet. Ekkor szóban forgó kormány arra számít, hogy nagyobb haszonra tesz szert, ha nem szállít fegyvert, mintha szállítana.
.
.
.
Idézet:egy magyar gazdálkodó írta.

"Most még én vagyok feszült, Te meg majd februárban leszel ideges. Ha tippelnem kellene, 5.000 Ft-ot mondanék. 1 kg sertéshúsért februárban. Ha minden körülmény változatlan marad, akkor nagyjából a mostani ár háromszorosa a reális forgatókönyv. Ez mindössze 13 EUR, miközben a bárányhús kilogrammja Európában már májusban 20€ volt (8.000 Ft)! Esetleg bevezetik a magyar szendvicset: két kenyér-jegy között lesz egy hús-jegy..
Az ámokfutás, ami a mezőgazdaságot, azon keresztül az élelmiszer-előállítást és így közvetve a humán egészségügyet a mostani helyzetig rugdosta, egy sor rövidtávú, átgondolatlan és életveszélyes döntés eredménye. Azt mondják, hogy a ‘70-es évek elején ez a folyamat Nixonnal kezdődött, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a problémához való hozzáállás a pannem et circenses-ből eredeztethető.
Az alapvetés az, hogy az élelmiszer alapszükséglet, az mindenki számára megfizethetőnek, magától értetődőnek, a családi kasszában lehetőség szerint 15%-ot meg nem haladó súlyúnak kell lennie. Ahogy a rezsinek is. Akkor jut pénz elvileg minden másra és az emberek boldogok lesznek (de legalábbis jóllakottak). A politikusok pedig mindent elkövetnek, hogy a táplálkozásból és az egészségből ne lehessen kampánytémát csinálni.
A tökéletes élelmiszer-válsághoz 2 hónapja minden adott: energia-válság és hiány (dízelolaj és gáz), hiperinfláció (elszálló takarmány árak), klíma-krízis (aszály), átgondolatlan támogatási rendszer (a “nem-termelés” dotálása) és egy háború elosztási problémákkal. A mezőgazdaság olyan szinten kiszolgáltatott ágazattá vált, hogy a mostani helyzetben az alapvető élelmiszerek megtermelése sem biztosított teljes mértékben. Gáz nélkül nincs műtrágya, melynek hiányában a termés mennyisége a tört részére csökken. Az aszály elvitte a legelőket, a kukoricát, a tejelő állományokat vagy kivágják vagy 3-4-szeresére emelik a tej és tejtermékek árát. Vagy szép csendben csődbe mennek. Fűtés és hűtés nélkül nincs ipari (olcsó) tojás, nincs tehát pl. tészta sem. Az állati melléktermékek növekvő hiánya a gyógyszeriparra is hatással lesz (krémek, kapszula tokok, stb.) Az állatok számának csökkenésével a műtrágya pótlásának lehetősége szerves trágyával megszűnik (jó reggelt vegánok!).
A növénytermesztéssel szemben egy állatállomány beállítása, szelekciója, a termékek bevezetése évek munkája, azok a termelők (akik nagy része amúgy is nyugdíjas már) nem fogja újrakezdeni. A döntéshozók kezéből (itthon és Európában is) kiesett a kormánykerék, buta sodródás tapasztalható egy sor látszatintézkedés mellett. Két hónap telt el és nincs irány, nincsenek programok, még kevésbé elképzelések.
Magyarország szépen lassan megszűnik élelmiszer-önellátó lenni. Erre már csak egy picit kell várni. A jövő év eleje azonban kritikus lesz. Már Neked is. Ideje néhány lépésben felkészülni…
Mi a nyáron elkezdtük, jön a tartósítás a közösség átszervezése"
#47841 BalanceR


Idézet:"...A napokban beszélgettem Cseh, és Lengyel srácokkal, nálunk is centire ugyan az van, mint nálunk:

A Covid járvány kezedete után nemsokkal a semmiről megjelentek mindenféle antiwaxx / anti WHO / anti nyugat szószólók, és hergelték a népet álhírekkel, konteókkal Facebook csoportokat hozak létre, ahol aztán naponta tolták az antiwaxx bullshitet..."
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30