2019-06-14, 15:53:25
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2019-06-14, 16:04:58. Szerkesztette: Blackpanther. Edited 1 time in total.)
Csernobil: A Szovjetunió hősei...
Idézet:"...Nem éltem soha a Szovjetunióban, de éltem húsz évig egy szovjet mintára kreált rendszerben, sőt, az utolsó két komenista évben még sikerült behúznom egy kellemes sorkatonaságot, az pedig a szovjetséghez talán a legközelebbi élmény. Rögtön úgy éreztem, hogy a Csernobil megragadott valamit a lényegből, a kelet-európai lényegünkből. Budapest, Szolnok és a lenti gépesítettlövész-dandár persze nem a Szovjetunió (az utóbbi kettő azért nem volt messze), így volt bennem némi kétség, jól érzem-e. Aztán láttam, hogy a Nyugaton élő oroszok/fehéroroszok/ukránok (ex-szovjetek) szinte egyöntetű lelkesedéssel fogadták a filmet, majd megjelent a Meduza angol nyelvű, orosz ellenzéki híroldalon interjú egy Baltimore-ban élő moldáv (ex-szovjet) származású újságíróval, Slava Malamuddal, aki twitterén szinte percről percre hasonlítgatta a Csernobil jelenteit az ismert vagy kevésbé ismert történelmi tényekkel. És arra jutott, hogy a film elképesztően pontos. Valamint arra, amit én is éreztem: Craig Mazinék világa minden atomjában (bocs) hitelesen idézi meg a nyolcvanas évek Szovjetunióját..."