2021-07-11, 15:07:47
(2021-07-11, 13:38:07)Mammut Írta: Azt hiszem, félreérthető voltam azzal a szobával. A Deadwood is sokszor beltérben játszódott, sok szöveggel, de ott minden percről sütött a vadnyugat ettől még, a légkörről, az emberekről, a beszédről (és nem a sok káromkodás miatt, mert számomra az pl. kifejezetten negatívum volt abban a soriban). Itt szimplán nem éreztem semmi ilyet, talán csak a politikagyűlöletem vonta el a figyelmemet tőle, nem tudom.
Vagy lehet, hogy szimplán csak az a bajom vele, hogy épp hogy a vadnyugati korszak végén játszódik, annyira már nem járja át.
A John Brownról szóló sorozat még nem a Vadnyugat történetének vége felé játszódik, hiszen a préri teljes meghódítása és az ott élő törzsek kikészítése a polgárháború vége után indult. (A klasszikus westernek sora többnyire azt az érát mutatja.) Továbbá nem is pionír vidéken, hanem éppen a civilizációs területek belsejében zajlanak a dolgok. Igazi "vadnyugati hangulat és helyzetek sora" már csak emiatt sem várható el tőle. Nagyon más világ volt az, mint pár száz kilométerrel keletre.
A politika utálata tényleg nem jön jól a nézéséhez, mert The Good Lord Bird-öt áthatja korabeli politika, plusz az erkölcsi és társadalmi megosztottság bemutatása. Továbbá az alkotók célja az volt, hogy J.B. életének záró szakaszát történelmi pontossággal kövessék. A főhős harca pedig elhúzódott időben. Kevéssé adott módot a mozgalmasságra. (Érdekesség:JEB Stuart, Brown hadsereg küldte üldözője, a polgárháború idején az egyik leghíresebb déli lovassági tábornok lett. Brown nem húzhatta volna hónapokig, ha nincsenek titkos támogatói. A "Földalatti vasút" szervezeti kivitelezésének és gyakorlati működésének megmutatása nekem érdekes volt. A déliek zsigeri félelme a rabságban tartott feketék lázadásától szintén nagyon átjött. A Harper's Ferrynél lezajlott események az állami beavatkozást viszik képre, és ott sem a fegyverdörgés volt a valóság szava. Tényleges harc kevés zajlott. [i]Szóval, a történelmi pontosság alapjában véve rendben van mindvégig.)[/i]
Az elvakultság mindkét oldalon jelen volt, az anakronisztikus, mai szemmel extrém, furcsa figurák akkoriban az utcákon jártak. Szerintem ezeket a jellemző karaktereket remekül beírták a sorozatba, azok viszik a prímet. Viszont teljesen érthető, ha valaki lassúnak tartja tempót. Néha tényleg túl is magyarázták a nyilvánvalóan feloldhatatlan ellentéteket.
Az biztos, hogy ez a sori unikum a maga nemében, nagyon egyedi. A helyzetek hihetőek, de a karakterek egy része, a beszédükkel, külső megjelenésükkel együtt már írói fantázia termékek, sok karikírozással. Ebben bőven benne van, hogy nem mindenkinek nyeri el a tetszését a mutatott kép. A néger főszereplő pedig egy Monthy Piton kitaláció is lehetni, ami fejvakarásra készteti az embert.
Más: Deadwood - Szerintem még ennél a sorozatnál is lassúbb tempójú, ám helyzetekben és színészi játékban erős. És igen, az már a Vadnyugat alkonyát mutatja be, azt, hogy a peremen élőkre miként tör rá az állam világa, a tőke hatalma, és enyészik el a Roy Bean bíró ítéleteihez hasonló fölöttébb egyéni törvényfelfogás, miként jár le a pisztolyhősök kora.
A kapitány küldetése - kiváló FILM. Így a forgatókönyve a mozi közönségének igényeihez szabott, ezért erősebb a mutatott világa. Kemény, szűkszavú, és hatásos. Nagyon ajánlott.
There are many things in life that will catch your eyes but only a few that will catch your heart. Pursue those...