2021-08-23, 05:29:14
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2021-08-23, 05:30:53. Szerkesztette: Don Camillo. Edited 1 time in total.)
(2021-08-21, 17:47:06)kiskiraly Írta: Othello Gyulaházán (1967 TV-film)
Egy vidéki színtársulat életében pillanthatunk bele, amelyet megzavar egy új főrendező megjelenése, aki a fővárosból "új megközelítést" próbál bemutatni. Shakespeare Othellóját akarja a színpadra állítani a társulattal, de nehezen fogadják be az újdonságokat a vidéki színészek. Amikor elkezd az általa kiválasztott főszereplő színésznőnnek udvarolni, idősebb férje - a másik főszereplő a darabban - féltékeny lesz. Pletykák, áskálódások egy vidéki színházban. És akkor elérkezik a premier ideje egy olyan darabban, amelyben történetesen a féltékeny férj megfojtja a feleségét...
Előszőr nem vágtam, hogy akkor ez most vígjáték akarna lenni vagy mi a fene. Filmszatíra ez a javából. Nehezen indul be az első fele beismerem, de a második felén már folyamatosan mosolyogtam, a színrevitt előadás már csak a ráadás volt.
Aki szereti a Gyula vitéz télen-nyáron-t, feltétlenül próbálja be!
7,5/10
Tizenhat város tizenhat leánya (1979 TV-film)
Itt viszont már az elejétől tiszta volt, hogy ez inkább egy mese lesz minthogy egy klasszikus kosztümös darab, hiába Krúdy Gyula-könyv a forrás.
1400-as években a magyar király adósságai miatt hosszabb időre zálogba adja 16 felvidéki városát a lengyel királynak. Emellett biztosítékként a 16 városból évenként egy-egy lánynak kell egy közös lengyel zárdába lennie. Az egyik - zálogot ellenző - nemesember lánya is oda kerül. Meglátogatja a lengyel királylány a lányokat. Ő pedig történetesen ugyanúgynéz ki mint a magyar nemesnek a lánya. Szerepcsere. Királylányrablás. Idegen királyfi. Megmenekítés. Kiderül a csere. Happy End.
Pontozzam? Eh, mesefilmet nem fogok pontozni.Elment.
Princess Cyd (2017)
Coming-of-age film egy lányról, aki nagynénjénél tölt egy rövid időt, miközben szerelemre is lel.
Bájos kis indie film, de a vége nem tetszett, ettől függetlenül 7/10
Spoiler:
The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart (2020)
The Bee Gees rajongóknak kötelező dokumentumfilm, amiből megtudhatjuk, hogy hogyan újította meg magát - nem is egyszer - a Bee Gees. Voltak számomra is új dolgok. (A negyedik fiútestvér sem maradt ki a doku-ból természetesen)
9/10
The Tomorrow War (2021)
Reméltem, hogy jó film lesz, hiába akasztották rá a kritikák a B filmes jelzőt. De ja, ez tényleg az. Egy drága B kategóriás mozi. Dialógok néha cringe-ek, a végén amikor
Ha ez moziba ment volna sima bukta szerintem, Amazonnak valahol megérte pénzügyileg így kérte a folytatástSpoiler:
4,5/10
Lóve (szlovák) (2011)
Egy kocsik feltörésével foglalkozó fiatal srác beleszeret egy egyetemista lányba, azonban ameddig lehet titkolja a csaj előtt az igazi életét. De egy félresikerült akció keresztbetesz a terveinek.
Nem kell olyan nagy sztorira gondolni, kissé amerikai indie vibe-ja van a filmnek.
7/10
A szabadság földjén (2013 - német TV film)
Egy fiatal német nő halott barátja emlékére amerikai földön próbálja meg újrakezdeni az életét.
Német telepesek Újvilágban lévő kalandjai: Karavánokat biztosító gonosz német katonai vezető. Szökés. Indiánok. Félreértés. Fegyverkezés. Kb ilyesmire kell számítani nyilván nem mozis költségvetéssel. Amúgy kivételesen Dél-Afrikában forgatták, nem ex-Jugoszláv területen Ettől függetlenül apró szerepben az indián vezért Gojko Mitic játszotta.
5/10
Zakhar Berkut (2019)
Nem láttam az 1970-as évekbeli szovjet feldolgozását a sztorinak.
A mongol veszedelem miatt az ukránok egy része nyugatra menekült, ahol Kárpátok hegyei között kialakított kis falvakban húzták meg magukat. Érdekes, hogy a film maga nem Zahar Berkut-ról szól, hanem annak fiairól. Pontosabban a fiatalabb fiáról. Aki történetesen beleszeret a szomszéd vezető lányába. Azonban a mongolok ide is elérnek.
Maga a sztori egyszerű, sablononos karakterekkel, tisztes forgatókönyvvel.
6/10
Az utóbbi évtized egyik legdrágább ukrán filmje kb 1,5 milliárd forint / kb 5millió dollár /. Nyilván ennek az volt az ára, hogy angol nyelven forgassák brit színészekkel + a főszereplő Robert Patrick volt. Na jó, a falu néma kovácsa az ukrán színész volt. De az egész stáb ukrán volt, le a a kalappal előttük. A CGI is a költségvetéshez képest rendben volt.
Coda (2021)
A Bélier család francia film amerikai remake-je. Nem cseszték el az amerikaiak, sőt...
A francia változat picit vigjátékosabb, ez talán egy kicsit drámaibb
9/10
A Bélier család/CODA nekem is nagyon bejött. VIszont elkövettem azt a hibát, hogy zsinórban néztem meg mindkettőt, így az amerikai változat már nem ütött akkorát. A vége felé az a néma éneklés... megkönnyeztem.