2021-10-25, 09:47:31
(2021-10-25, 08:57:32)Don Camillo Írta: Dűne - 1. rész (2021)Aki nem olvasta a könyvet sosem érti meg a filmet igazán..
"…moziban beszélget két moly. Vége van a filmnek, azt mondja az egyik moly a másiknak: nem tudom, de valahogy a könyv jobb volt…" - Hofi
Ezt az idézetet csak azért hoztam ide, mert én nem olvastam a Dűne könyveket, a Lynch-es verzióra már nem emlékszem, viszont láttam a 2013-as Jodorowsky's Dune dokut, ami egészen elképesztő... Az ebben szereplő limitált kiadású,
vaskos könyvet anno majdnem megvettem - akkor még emberibb áron beszerezhető volt...
Valahol írták, hogy Denis Villeneuve alkotása, egy amolyan Trónok harca az űrben, ami nem hangzik rosszul, de kicsit megijesztett, hogy majd nem tudom követni a sok nevet, klánt, családot stb. és teljesen szétesik számomra a film.
De nem így lett, Dűne szűzként is teljesen követhető, átlátható volt számomra a mozi, nem úgy mint pl. két éve a Nolan féle Tenet... A film technikai megvalósítása hibátlan, rendezés, színészvezetés, fényképezés - a werk szerint
csak két jelenetben volt zöld háttér, a többi igazi felvétel volt... Már régen nem láttam olyan mozi, amiben "feltűnt" volna a zene, de itt Hans Zimmer valami egészen elképesztőt alkotott!!!
Meg akartam adni a módját, ezért 3D/4DX-ben néztem a filmet, de a 3D semmit nem ad az élményhez - ebben nálam a Gravity mind a mai napig etalon - ráadásul jóval sötétebb a kép is, mint a 2D-s változatban. Viszont a 4DX effektek
közül volt egy igazán poénos is, mikor a Javier Bardem alkatította figura odaköp Oscar Isaac elé és a moziban egy vízköpet erejéig, a színész odacsulált a közönség arcába Szőröstökű 4DX fanként ilyenben még nem volt részem))
Az HBO MAX változatokat nézve, azokkal jobban jártok.
Összességében nekem ez egy 10/10-es filménymény volt, ami nem azt jelenti, hogy a film hibátlan, de számomra idén nem volt nagyobb hollywood-i moziélmény, mint ez a film.