Super Subtitles Fórum - A feliratok.eu hivatalos fóruma

Teljes verzió: Sorozatkritikák
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(2021-07-04, 13:41:27)Mammut Írta: [ -> ]Godless S01

Szeretem a western műfajt, és ez a mini-sorozat a klasszikusokat idézte, szóval rendesen betalált. De, gondolom, már mindenki látta, hiszen több éves, velem tök véletlenül jött szembe Netflixen egy keresésnél, szóval örülök, hogy pótolhattam ezt a hiányosságomat is.

8/10
Csatlakozom a véleményhez. Az első rész egyes képsorait akár Sergio Leone is rendezhette volna, az utolsóra pedig Peckinpah emelt volna kalapot. Ami ezek közé esett szintén jó volt, és akadt még pár tisztelgő jelenet a nagy elődöknek.
Az egyetlen hiányosság a Godless esetében az új évad hiánya.
Ui:Feltételezem, a The Good Lord Bird sem maradt ki nálad, Mammut kolléga. Ha mégis, okvetlen gyűjtsd be. Megéri.
Sajnos kimaradt, de mindenképpen megnézem majd, köszi az ajánlást! Ethan Hawke azóta kedvenc, hogy moziban megnéztem, ahogy Nando néven kijutott az Andokból.
(2021-07-04, 15:51:18)oldfan Írta: [ -> ]Ui:Feltételezem, a The Good Lord Bird sem maradt ki nálad, Mammut kolléga. Ha mégis, okvetlen gyűjtsd be. Megéri.

Azt én is ajánlom, ráadásul állítólag egész korrekt fordítás van hozzá a finfón  Tongue
(2021-07-05, 00:01:43)marcoverde Írta: [ -> ]
(2021-07-04, 15:51:18)oldfan Írta: [ -> ]Ui:Feltételezem, a The Good Lord Bird sem maradt ki nálad, Mammut kolléga. Ha mégis, okvetlen gyűjtsd be. Megéri.

Azt én is ajánlom, ráadásul állítólag egész korrekt fordítás van hozzá a finfón  Tongue

Bizony az. Bár más topik, utólag is köszönet nektek érte. Wink
Horace and Pete S01E01 rész után, kihagyhatatlan sorozat. 

Show ContentTragicomedy:
The Good Lord Bird S01: sajnos ez inkább politika volt, mint western, csak a korszak problémáival. Ethan Hawke azért jól hozta az őrültet.
(2021-07-10, 20:04:09)Mammut Írta: [ -> ]The Good Lord Bird S01: sajnos ez inkább politika volt, mint western, csak a korszak problémáival. Ethan Hawke azért jól hozta az őrültet.

És én meg hónapokon át azt hittem, hogy csak velem van a baj. Angel 7 részen át nézzem, amint az a gyerek idétlenül Tootsie-skodik. Huh Persze az eredeti Tootsie film a '80-as évek egyik legjobb filmje, félreértés ne essék. 
És ahányszor csak Ethan Hawke-ot láttam, mindig azt gondoltam, hogy  (egy jó 10 évvel fiatalabb) Jeff Bridgesnek mennyire jobban állt volna ez a szerep.
Nyilván egészen más műfaj, de nálam az idei év legjobb sorozata (nem mintha túl sokat láttam volna) a The Serpant. Nem kóstolsz bele, Mammut koma?
Kösz, de most nem, már be vagyok tárazva. Smile
(2021-07-10, 20:04:09)Mammut Írta: [ -> ]The Good Lord Bird S01: sajnos ez inkább politika volt, mint western, csak a korszak problémáival. Ethan Hawke azért jól hozta az őrültet.

A valódi western történeket az adott korszak politikája és képviselői idézték elő. Ez a sorozat megmutatta, micsoda gondolkodásmódok éltek a korabeli társadalmon belül, persze élve a túlzás eszközével. Mark Twain Huckleberry Finnjében is feltűnnek ezek a problémák, csak a háttérben. John Brown nem annyira őrült volt, mint inkább megszállott, aki azt hitte, hogy a saját elveivel és céljaival minden igazolni lehet, beleértve az öldöklést is. (A cél szentesíti azt eszközt. Pláne a Biblia szavaival erősítve, ám annak szellemiségét félrelökve.) Sajnos, a sorozat üzenete - isten mentse meg a világot az önjelölt társadalom vezetőktől - mostanság erősen aktuális.
Hawke azt a filmes személetet vette elő, ami a korszak realitásának mutatására épül. Ez a felfogás jelen van a western műfajban, csak nem a fősodor. Néhány példa: a Kék katona a préri meghódításának katonai jelentésekben leírt véres valóságát mutatta meg, a Párbaj Diablónál a rezervátumokba kényszerített indiánok lázadásainak okát állította központba, a Kelletlen útitárs a végtelen préri pionír asszonyainak romantika mentes napi kínlódását mutatja be. A korabeli vadnyugati élet embert nem kímélő volt, a társadalom pedig tele részrehajlással és képmutatással, miközben szálltak a szózatok képzelt piedesztálról. A filmek által népszerűsített kalandok, a jókat védő bátor fegyverforgatók képe fölöttébb vonzó, csak alig létező, inkább képzelt világ. Szemtől szembeni, igazolt pisztolypárbajt talán féltucatot ha találtak a történészek. A többségüket anyagi haszonért vagy bosszúból vívták meg. A hétköznapi élet persze mindig unalmasabb, mint a mese - a filmeken is.
Szerintem jó, hogy vannak alkotók, akik arra szavaznak, hogy a kellemetlen oldalt sem kell titkolni. Miközben ott vagyok a klasszikus Hét mesterlövész, Ben Wade és a farmer (1957) Rio Bravo és hasonló stílusban fogant társai rajongói klubjában. Smile
Ui: @Mammut: Kösz, hogy ilyen gyorsan megnézted. Ízlések és pofonok... azt meg tudjuk. (A legközelebbi ajánlás remélem jobban bejön.)
Na de az akkori helyzetet mind ismerjük, senki nem titkolta, ezeregy film szólt már róla, szóval felesleges volt részeken át csak beszélni róla. Túl sok idő ment el vele, a sorozat kétharmada, cselekmény meg csak az elején és a végén volt valami, egyáltalán nem volt meg az egyensúly.

De még csak nem is a beszéddel van a fő baj, hanem a hangulattal, amit nem hozott. Nézd meg pl. A kapitány küldetését, az is az egyik sötét oldalt mutatta, sok beszéddel, mégis a vadnyugati közegben a klasszikus western hangulatot hozta. Itt meg voltaképpen egy szobában beszéltek, nulla hangulattal, és ez a fő baj vele.
(2021-07-11, 08:57:20)Mammut Írta: [ -> ]Na de az akkori helyzetet mind ismerjük, senki nem titkolta, ezeregy film szólt már róla, szóval felesleges volt részeken át csak beszélni róla. Túl sok idő ment el vele, a sorozat kétharmada, cselekmény meg csak az elején és a végén volt valami, egyáltalán nem volt meg az egyensúly.

De még csak nem is a beszéddel van a fő baj, hanem a hangulattal, amit nem hozott. Nézd meg pl. A kapitány küldetését, az is az egyik sötét oldalt mutatta, sok beszéddel, mégis a vadnyugati közegben a klasszikus western hangulatot hozta. Itt meg voltaképpen egy szobában beszéltek, nulla hangulattal, és ez a fő baj vele.

A Deadwoodot láttad? Én csak az első 2 évadot, már évek óta tervezem megnézni az utolsót is (és utána a filmet). Sajnos eléggé beltéri egy sorozat, westernhez nem illő. Nem rossz, de sem a legjobb (viszont sokak szerint viszont az egyik legjobb Angel ).
Milyen más western sorozatot láttam: Hell on Wheellst (de nem a végéig, a második felében egyre több (fő)szereplő szállt ki belőle)... más nem jut eszembe. Mondjuk, ha jól belegondolunk, a Dr. Quinn is westernnek nevezhető. Big Grin
Amit egyszer megnéznék: Yellowstone meg a 2005-ös Into the West.
Azt hiszem, félreérthető voltam azzal a szobával. A Deadwood is sokszor beltérben játszódott, sok szöveggel, de ott minden percről sütött a vadnyugat ettől még, a légkörről, az emberekről, a beszédről (és nem a sok káromkodás miatt, mert számomra az pl. kifejezetten negatívum volt abban a soriban). Itt szimplán nem éreztem semmi ilyet, talán csak a politikagyűlöletem vonta el a figyelmemet tőle, nem tudom.

Vagy lehet, hogy szimplán csak az a bajom vele, hogy épp hogy a vadnyugati korszak végén játszódik, annyira már nem járja át.
(2021-07-11, 13:38:07)Mammut Írta: [ -> ]Azt hiszem, félreérthető voltam azzal a szobával. A Deadwood is sokszor beltérben játszódott, sok szöveggel, de ott minden percről sütött a vadnyugat ettől még, a légkörről, az emberekről, a beszédről (és nem a sok káromkodás miatt, mert számomra az pl. kifejezetten negatívum volt abban a soriban). Itt szimplán nem éreztem semmi ilyet, talán csak a politikagyűlöletem vonta el a figyelmemet tőle, nem tudom.

Vagy lehet, hogy szimplán csak az a bajom vele, hogy épp hogy a vadnyugati korszak végén játszódik, annyira már nem járja át.

A John Brownról szóló sorozat még nem a Vadnyugat történetének vége felé játszódik, hiszen a préri teljes meghódítása és az ott élő törzsek kikészítése a polgárháború vége után indult. (A klasszikus westernek sora többnyire azt az érát mutatja.) Továbbá nem is pionír vidéken, hanem éppen a civilizációs területek belsejében zajlanak a dolgok. Igazi "vadnyugati hangulat és helyzetek sora" már csak emiatt sem várható el tőle. Nagyon más világ volt az, mint pár száz kilométerrel keletre.
A politika utálata tényleg nem jön jól a nézéséhez, mert The Good Lord Bird-öt áthatja korabeli politika, plusz az erkölcsi és társadalmi megosztottság bemutatása. Továbbá az alkotók célja az volt, hogy J.B. életének záró szakaszát történelmi pontossággal kövessék. A főhős harca pedig elhúzódott időben. Kevéssé adott módot a mozgalmasságra. (Érdekesség:JEB Stuart, Brown hadsereg küldte üldözője, a polgárháború idején az egyik leghíresebb déli lovassági tábornok lett. Brown nem húzhatta volna hónapokig, ha nincsenek titkos támogatói. A "Földalatti vasút" szervezeti kivitelezésének és gyakorlati működésének megmutatása nekem érdekes volt. A déliek zsigeri félelme a rabságban tartott feketék lázadásától szintén nagyon átjött. A Harper's Ferrynél lezajlott események az állami beavatkozást viszik képre, és ott sem a fegyverdörgés volt a valóság szava. Tényleges harc kevés zajlott. [i]Szóval, a történelmi pontosság alapjában véve rendben van mindvégig.)[/i]
Az elvakultság mindkét oldalon jelen volt, az anakronisztikus, mai szemmel extrém, furcsa figurák akkoriban az utcákon jártak. Szerintem ezeket a jellemző karaktereket remekül beírták a sorozatba, azok viszik a prímet. Viszont teljesen érthető, ha valaki lassúnak tartja tempót. Néha tényleg túl is magyarázták a nyilvánvalóan feloldhatatlan ellentéteket. 
Az biztos, hogy ez a sori unikum a maga nemében, nagyon egyedi. A helyzetek hihetőek, de a karakterek egy része, a beszédükkel, külső megjelenésükkel együtt már írói fantázia termékek, sok karikírozással. Ebben bőven benne van, hogy nem mindenkinek nyeri el a tetszését a mutatott kép. A néger főszereplő pedig egy Monthy Piton kitaláció is lehetni, ami fejvakarásra készteti az embert.
Más: Deadwood - Szerintem még ennél a sorozatnál is lassúbb tempójú, ám helyzetekben és színészi játékban erős. És igen, az már a Vadnyugat alkonyát mutatja be, azt, hogy a peremen élőkre miként tör rá az állam világa, a tőke hatalma, és enyészik el a Roy Bean bíró ítéleteihez hasonló fölöttébb egyéni törvényfelfogás, miként jár le a pisztolyhősök kora.
A kapitány küldetése - kiváló FILM. Így a forgatókönyve a mozi közönségének igényeihez szabott, ezért erősebb a mutatott világa. Kemény, szűkszavú, és hatásos. Nagyon ajánlott.
Mindegy, hagyjuk. Hülye vagyok én ehhez, meg most fáradt is.
(2021-07-11, 16:08:20)Mammut Írta: [ -> ]Mindegy, hagyjuk. Hülye vagyok én ehhez, meg most fáradt is.

Ne viccelj már... Csak csevegünk.
Aki még nem látta a sorozatot, így több szempont alapján döntheti el, belevágjon-e. Legalább egy kicsit megélénkült a topik.
Aludd ki magad a délután, elvégre este jön a futball EB döntő. Smile
Sziasztok!

Ha bele"beszélhetek" a nagyok dolgában, akkor aki nem látta a Yellowstone az nem is látott jó western sorozatot (ez az én véleményem)
A sorozat nálam 10/10 (csak azt sajnálom, hogy püspök úr visszavonult) Dutton család ba mindenkinek olyan egyedi karaktereket találtak ki Beth és Rip szál király a Jamie szerepe lapos, de azt is jó mozgatják.
Ráadásul a rezervatumbol kitörő indián főnök 
komfliktusa a fehér néppel.
Egy szó mint száz alig várom a 4.evadot
Yellowstone egy remek sorozat, de sajna a 3. évad se szinkron, se felirat..
Fear Street 1994/1978/1666 (2021) - NETFLIX

[Kép: vlcsnap-2021-07-27-14h55m29s310.jpg]

Három részes horror széria, gyakorlatilag három egészestés mozi. Szerintem fantasztikusan idézi meg a a 70-es,80-as, 90-es évek kaszabolós szleser filmjeinek hangulatát.
Visszaköszön pl. a bevásárló központ, mint helyszín (Chopping Mall), gyerkőctábor kis tavacskával (Péntek 13, Sleepaway Camp - egyik legjobb le/befejezés evör) és a harmadik
epizód engem kicsit a Ginger Snaps- Farkasvér harmadik epizódjára emlékeztetett, amikor a készítők visszamennek a múltba, hogy bemutassák a boszorkány sztori eredetét.

Korábban kicsit lenéztem ezeket a sztríming szolgáltatókat, de az az igazság, hogy pont ők azok, akik a kisebb költségvetésű moziknak adnak esélyt, amik tuti nem juthatnának
el mananpság a mozikba. Összességében nagyon tetszett és tudom ajánlani. Aki kicsit is szereti a régi szleser mozikat, ne hagyja ki!!! Magyar szinkronnal nézhető.

8/10 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=UyUuzCGblqc
A nagy pénzrablás - La casa de papel (2017-től)

[Kép: vlcsnap-2021-08-16-07h44m53s874.png]

Egy újszülöttnek minden vicc új... Csak most fedeztem fel magamnak ezt a spanyol betörős sorit és gyakorlatilag egy hét alatt ledaráltam az első négy évadot. Miután megnéztem, kicsit utánana néztem, hogy mások mit gondolnak róla,
és látom, hogy összességében igazán pozitív fogadtatása van a sorozatnak. A spanyol thrillereknek amúgy is szerelmese vagyok, eszméletlen darabok vannak köztük (Kilenc királynő, The Secret in Their Eyes, 211-es cella, Fermat szobája,
Amíg alszol, The Aura stb.) Ahogy nézem, a többség az első két évadot szerette, de számomra a többi is nagyon bejött minden túlzása, logikai bakija ellenére. A Netflixen nézhető az első 4 évad magyar szinkronnal.

Nálam 9/10 simán.
(2021-08-17, 06:26:36)Don Camillo Írta: [ -> ]A nagy pénzrablás - La casa de papel (2017-től)

[Kép: vlcsnap-2021-08-16-07h44m53s874.png]

Egy újszülöttnek minden vicc új... Csak most fedeztem fel magamnak ezt a spanyol betörős sorit és gyakorlatilag egy hét alatt ledaráltam az első négy évadot. Miután megnéztem, kicsit utánana néztem, hogy mások mit gondolnak róla,
és látom, hogy összességében igazán pozitív fogadtatása van a sorozatnak. A spanyol thrillereknek amúgy is szerelmese vagyok, eszméletlen darabok vannak köztük (Kilenc királynő, The Secret in Their Eyes, 211-es cella, Fermat szobája,
Amíg alszol, The Aura stb.) Ahogy nézem, a többség az első két évadot szerette, de számomra a többi is nagyon bejött minden túlzása, logikai bakija ellenére. A Netflixen nézhető az első 4 évad magyar szinkronnal.

Nálam 9/10 simán.
Prison Break, illetve Vikings után egyik kedvencem. 
Egész jók ezek a spanyol sorozatok.(ELITE, Vis a Vis) 
Nem kell sokat aludni, szeptember 3.-án  jön az 5.évad (sajnos csak az első 5 rész). 
Másik fele Mikulás előtt(szóval megint nyitva hagynak valami kiskaput, hogy lerágjam mind a 20 ujjamról a körmöm).

Nálam 10/10
Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11