2023-11-26, 10:26:26
(2023-11-17, 10:59:40)Mor Tuadh Írta: A Netflixen a következő magyar feliratok lehetnek:
- a szokásos magyar felirat (ezt mindig kitesszük SubRipként)
- SDH a szinkronszöveg alapján (nem tesszük ki)
- stripped SDH a szinkronszöveg alapján, a zárójeles dolgok nélkül (ezt kiteszem SubRip #2-ként és megjegyzésbe beírom, hogy szinkronos, már egy éve vannak ilyenek)
- forced, változó, hogy a szinkronos vagy a nem szinkronos alapján
- géppel automatikusan felirattá tördelt szinkronscript, ha nincs SDH, akkor sokszor ez van második magyarként, ha van egyáltalán, ezt soha nem teszem ki, mert undorítóan néz ki, egyébként ez még viszonylag újdonság
A fájlméretek nálunk soha nem fognak egyezni a release-ekben található teljesen nyers feliratokkal, mert saját készítésű formázóscriptekkel javítunk minden fájlt.
Azzal meg ne gyere, hogy a szinkronok jobbak, mert totális hülyeség. Egyrészt vannak átfedések a szinkrondramaturgok és a feliratfordítók között, másrészt meg mindkét szakmában vannak jók meg rosszak is. Aki szinkronnal nézi a cuccot, az vagy eleve nem is tud úgy angolul, hogy meg tudja ítélni a minőségét, vagy ha még tudna is, akkor sincs esélye, mert nem az angol szöveget hallja.
Köszi ezt a részletes és kimerítő választ.
Közben belenéztem vagy két ilyen "dub"-ként jelzett feliratba, hát ezek valami borzalmasak, pocsékul volt mind tördelve és még pocsékabbul időzítve, megesett, hogy 3 sor 100-200-ra villant fel, ez így lényegében használhatatlan. Gondolom ez a gépileg tördelt szinkron lehet. Nemangol nyelvű sorozatoknál már egy ideje látok ilyeneket, magyarnál mostanában először, bár az is igaz, hogy a teljes packokat ritkán szedem le mert minek.
Nem állítottam, hogy a szinkronok jobbak, azt állítottam, és ez tény, hogy a többségi vélemény szerint jobbak. Ami akár igaz is lehet, ha helyes az az érvelés, hogy a szinkronokra több időt és gondot (vagyis pénzt) fordítanak mint a "sima" fordításokra. Aztán ez vagy így van vagy nincs, de mivel a szinkronhoz készült fordításoknak legalább egyel több szempontnak kell megfelelnie igaz lehet.